top of page

Музеен аудиогид:

Картини от новата България

Локация:

Национална галерия - Квадрат 500

ул. "19 февруари" 1, София

бул. "Янко Сакъзов" 15, София

Maria_Luiza.jpeg

Четвъртият музеен подкаст от поредицата на "Градски детектив" за програмата "Гледане с разбиране" е посветен на навлизането на академичното рисуване в България и създаването на първото Рисувално училище - предтеча на днешната Национална художествена академия. През спомените и картините на чужденецът, но български художник Иван Мърквичка, поглеждаме към първите години на новата българска държава и порива на сънародниците ни да догонят Европата и да се представят пред света.

В края на епизода успяваме да надникнем и в реставрационните ателиета на Националната художествена галерия, в Квадрат 500.

В епизода звучат гласовете на изкуствоведите, бивши и настоящи уредници в Националната Галерия „Квадрат 500“  - Мартин Косташки и доц. Доротея Соколова, с откъси от спомените на Иван Мърквичка и оригинални исторически документи.

ИВАН МЪРКВИЧКА (1856 – 1938)
Портрет на Княгиня Мария Луиза, 1900

Слушай на български

Картини от новата БългарияГрадски детектив
00:00 / 27:15

Listen in English

През 2023 г. "Гледане с разбиране" стартира новата инициатива "Слушане с разбиране". Тя включва безплатни аудиогидове в музеи в София на български и английски език.

Аудио програмата беше допълнена и от литературни аудиогидове и разходки в софийски музеи в сътрудничество с фондация "Прочети София" и "Литературни маршрути". 

Проектът "Слушане с разбиране" се осъществява с подкрепата на Столична община - Програма "Култура".

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page