top of page

сб, 22.04

|

Sofia

Тур в изложбата "Документи. Фотогфрафия след живописта" в СГХГ

Водещ на тура: Теодосий Георгиев. Участието е безплатно, но се закупува билет за вход в СГХГ с намаление за група. Регистрацията е препоръчителна, но не задължителна.

Registration is closed
See other events
Тур в изложбата "Документи. Фотогфрафия след живописта" в СГХГ
Тур в изложбата "Документи. Фотогфрафия след живописта" в СГХГ

Час и място

22.04.2023 г., 15:30 ч. – 16:30

Sofia, 1 Gen.Gurko str=, 1000 Old City Center, Sofia, Bulgaria

За събитието

Водещ на тура: Теодосий Георгиев 

В обиколката Теодосий Георгиев ще представи накратко концепцията на изложбата, историческия контект и ще разкаже в детайл за някои от произведенията, техните автори и историята на създаването им. Обиколката не цели да бъде едностранно информативна, а да насърчи участниците да рефлектират, размишляват и разговарят за видяното, да изразяват впечателенията и критиката си. Теодосий ще бъде вашият гид и събеседник. 

За изложбата: 

Изкуството на късния 20-ти век в България се откроява с множество проблеми и тематични разклонения, сред които е и взаимодействието между живописното и документалното – под формата на визуални цитати, трансформации на почерка, влияния от технологичния процес на фотографията, или скрити източници на съдържание.

Изложбата представя произведения от 1973 до 1989 г. и изследва характерната за периода тенденция към интерпретация на фотографии и образи от печатни издания в полето на живописната картина. Настоящият проект не се заключва в разпределяне на категориите „по снимка“, „по натура“, „по памет“ или „по въображение“. Анализираме тенденцията спрямо контекста на късния социализъм и специфичната информационна среда на времето – между политическата пропаганда и новините от чужбина. Маркираме влиянията на предишни периоди върху тогавашното съвременно изкуство. И проследяваме развитието на темата в България в рамките на шестнайсетгодишен период.

Селекцията поставя акцент върху живописното качество, многозначното съдържание и технологичните новости през 70-те и 80-те години. Избирайки автори и произведения, открихме и един общ психологически профил на информирания художник от времето на късния социализъм, който се интересува от  съвременната култура и останалите изкуства. Който анализира и свободно превежда разнообразна информация на собствения си визуален език.

Авторите, подбрани за проекта, са: Текла Алексиева, Георги Божилов, Милко Божков, Тома Върбанов, Мая Горова, Иван Димов, Мария Зафиркова, Васко Иванов, Петьо Маринов, Теофан Сокеров, Елена Сокерова, Сашо Стоицов, Димитър Трайчев, Ванко Урумов, Стефан Янев.

Повече за изложбата: https://sghg.bg/

Споделете това събитие

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page