top of page

нд, 01.10

|

София

Лекция-разходка с Десислава Димова в Музей "Земята и хората"

Регистрацията е затворена
Вижте други събития
Лекция-разходка с Десислава Димова в Музей "Земята и хората"
Лекция-разходка с Десислава Димова в Музей "Земята и хората"

Час и място

01.10.2023 г., 15:00 ч. – 16:00

София, бул. „Черни връх“ 4, 1421 ж.к. Лозенец, София, България

За събитието

На 1 октомври ще се проведе втората от поредица разходки-лекции на изкуствоведката Десислава Димова в рамките на програмата „Гледане с разбиране". Всяка от лекциите се провежда в нехудожествен музей и използва научни, исторически и арехологически артефакти като отправна точка за размисъл за изкуството.

Лекцията на Десислава Димова в Националния музей „Земята и хората" ще ни преведе през символиката на камъка и скалата в историята на културата и ще проследи връзката между жива и нежива природа, долния и горния свят, в който камъкът и земната твърд са едновременно граница и преход.

- Десислава Димова е изкуствоведка и кураторка. Завършила е изкуствознание в Художествената академия в София и Философия в Центъра за изследвания на модерна европейска философия (CRMEP), Лондон. Като историк на изкуството е част изследователския проект по сравнително изкуствознание Confrontations, Sessions in East European Art History, организиран от The Post-Socialist Art Centre (PACT), Institute of Advanced Studies, UCL, Лондон (2019-2022). Съ-основател е на Фондация „Изкуство - дела и документи", София, с която организира и курира в екип изложбите Sofia Art Projects. Куратор е на Circus of Truth - колаборация между шест международни художници за Bozar, Брюксел (2017-2019). Автор е на множество текстове за съвременно изкуство в различни жанрове, между които и романа „Портрет на художника като млада“ (2009, „Развитие“).

Споделете това събитие

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page