top of page
1_Goethe-Institut_1920x1005 copy 8.jpg

Слушане с разбиране

Музеен аудиогид:

Литературен маршрут с Димитър Кенаров в

Музея на изкуството от периода на социализма

Локация: Музея на изкуството от периода на социализма,

ул. "Лъчезар Станчев" 7, София

Заедно с фондация “Прочети София” и Литературни маршрути София каним поети и писатели да представят своя литературен маршрут в различни музеи, сред които Национална галерия - Квадрат 500 и Национален политехнически музей. За Музея на изкуството от периода на социализма поканихме писателя Димитър Кенаров, който ни превежда през експонатите в скулптурния парк и чете откъси от "Задочни репортажи" на Георги Марков.

Димитър Кенаров (род. 1981 г.) е писател, поет и журналист на свободна практика. Завършва Американския колеж в София и следва в Университета „Бъркли“, Калифорния. Дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три академични награди. Работил е за издания като Esquire, Nation, Foreign Policy, New York Times и др. Негови пътеписи са селектирани три пъти за годишната антология „Най-добрите американски пътеписи“. Автор на българските стихосбирки „Пътуване към кухнята“ (2001 г.) и „Апокрифни животни“ (2010 г.). В момента работи над първата англоезична биография на Георги Марков, която предстои да излезе в американското издателство „Гроув/Атлантик“.

През 2023 г. "Гледане с разбиране" стартира новата инициатива "Слушане с разбиране". Тя включва безплатни аудиогидове в музеи в София на български и английски език.

Аудио програмата беше допълнена и от литературни аудиогидове и разходки в софийски музеи в сътрудничество с фондация "Прочети София" и "Литературни маршрути". 

Проектът "Слушане с разбиране" се осъществява с подкрепата на Столична община - Програма "Култура".

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page