top of page

За нас

1_Goethe-Institut_1920x1005 copy 7.jpg

Културно-образователна програма, която представя изкуството на разбираем език и преосмисля музея като място за изживявания. 

"Гледане с разбиране" е проект на фондация "Изкуство - дела и документи", който стартира през 2020 г. и оттогава като част от него са проведени десетки тематични турове в изложби за широка публика, детски работилници, посещения за хора в третата възраст, лекции, както и аудио представлението на Мартина Новакова "Опакован аудиогид". Програмата цели да предлага нови подходи към музейната медиация и начините за комуникация на съвременното изкуство. 

Проектът изхожда от няколко основни дефицита в културната сфера в България: недостатъчното съвременни, увелкателни и ангажиращи образователни програми в музеите и визуални изкуства; често недостъпния език, с който съвременното изкуство не успява да комуникира с по-широки публики; почти пълната липса на културни предложения за хора в пенсионна възраст. Изхождайки от този контекст, "Гледане с разбиране" предлага различни образователни програми в музеи, създадени специално за конкретната изложба, място и целева аудитория. 

Импулс на програмата дава проектът "Музеят - място за среща" на Гьоте-институт за обучение на музейни работиници в сферата на музейната медиация, организиран и конципиран от Стефка Цанева и д-р Тодор Петев. Така "Гледане с разбиране" се превръща в поле за прилагане на практика на нови идеи и подходи.

Първото издание на "Гледане с разбиране" е през 2021 г. и е посветено на изложбата "Жан-Клод и Кристо" в СГХГ. Провеждат се турове за широка аудитория, детски архитектуни работилници, посещния за хора от третата възраст, включително на групи от Дом "Дълголетие" и различни пенсионерски клубове в София. В рамките на проекта Мартина Новакова и Мигел Валентина създават нова пиеса, което е пресъздадена като аудио пърформанс с вербатим елементи под режисурата на Василена Радева. Така изложбата се превръща в пространство и центрлен герой в театралното представление. 

През 2022 г. следва второ издание, посветено на изложбата "Сибиле Бергеман. Фотографии" в СГХГ и включващо турове, лекции и детски фотографски ателиета. През същата година се провежда тематичното издание "Огледалото на света", което изследва как изкуството отразява социални и политически проблеми и как музеят може да бъде място за образование и диалог за миналото и настоящето. Провеждат се редица ученически посещения, турове за широка публика и лекции-разходки по темите за социалистическото минало и жените в изкуството. 

Програмата на "Гледане с разбиране" продължава и през 2023 с нови турове, работилници, лекции и специален фокус върху аудио-форматите.

През годините партньори и колаборатори на "Гледане с разбиране" с били: Национален фонд "Култура", Столична община, Национална галерия, СГХГ, Гьоте-институт, Български фонд за жените, Фондация "Моят музей" и подкастът "Градски детектив". 

Дейностите по програма "Гледане с разбиране" през 2022-23 г. са подкрепени по проект "Социалният живот на изкуството", финансиран от НФК в рамките на "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации", както и по направление „Културно наследство и социализация“ на Столична програма "Култура". 

Екип

_BOO5636 copy.jpg

Основател и куратор програми

Стефка Цанева

04 Atomica-Butchers-Paper-2000px.png

Консултант

Д-р Тодор Петев

31143922_10211146648211569_307596619912577024_n.jpeg

Графичен дизайн и копирайтинг

Теодор Генов

04 Atomica-Butchers-Paper-2000px.png

Консултант

Весела Ножарова

Галерия

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page