top of page

ФОНДАЦИЯ ИЗКУСТВО - ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ

Фондация “Изкуство - Дела и Документи"е обединение на куратори, чиято основна дейност е свързана с представяне и популяризиране на съвременното изкуство. Събитията, които фондацията инициира и продуцира, създават подходяща комуникативна среда за всички съвременните визуални форми. Един от основните приоритети в дейността на фондацията е изследването на връзката между изкуството и заобикалящата ни реалност с акцент върху социални и политически проблеми, дискутивни теми и специфични културни явления. Учредителите на “Дела и Документи” се стремят да допринесат за разширяването и развитието на локалната художествена сцена, както и за популяризирането на българското изкуство в чужбина. Ползвайки опита, натрупан в самостоятелните си изяви до момента, те обединяват усилия, за да провокират по-сериозна и продуктивна активност в страната си, а също и да наложат възгледа на новото артистично поколение за консолидирано и целенасочено развитие на изкуството отвъд провинциалните комплекси и дребните вътрешни конфликти. Зад дейността на фондацията стоят кураторите Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова и Стефка Цанева.

ПРОЕКТИ

SOFIA ART PROJECTS е международна изложба за изкуство в публично пространство, която се провежда ежегодно на софийското Ларго от 2021 г. насам. Проект на фондация "Изкуство - дела и документи". 

ГЛЕДАНЕ С РАЗБИРАНЕ е проект на Стефка Цанева за медиация в музея и образование в сферата на съвременното изкуство.

DESPOINA е кураторски проект на Десислава Димова, който инициира колаборации с художници и писатели около темите на екологията на живота, ритуалът като форма на общуване със света и виртуалния свят като част от заобикалящата ни природа.

ИСТОРИЯ ПОМЕЖДУ е кураторски проект на Весела Ножарова целящ да стимулира връзката между съвременно изкуство и история. 

КРИТИЦИ В КОСМОСА е видео поредица за експериментална арт критика. 

ЕКИП

Photo on 13.09.22 at 22.13 copy.jpg

Вера Млечевска

Кураторският опит на Вера Млечевска се простира от изследователски и изложбени проекти до хибридни събития, които съчетават кураторска практика и пърформанс.

Нейните изложби често са резултат от изследователски проекти в сътрудничество с обществени или частни институции.

Млечевска се занимава с преподавателска дейност като гост-лектор в катедра "Фотография" на Академията за театрално и филмово изкуство и е изследовател със специфичен интерес към българското и източноевропейското изкуство. Защитила е дисертация към БАН за  практиките на институционалната критика в България.

800px-Vesela_novarova.jpg

Весела Ножарова

Весела Ножарова е българска изкуствоведка и кураторка. Родена е през 1974 г. в Благоевград. Има магистърска степен по история на изкуството в Националната художествена академия в София. Работи в Съюза на българските художници, в галерия „Ирида“ и „Ата“ – център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006 г. е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат „Червената къща“. През 2007 г. е куратор на българското национално участие в 52-ото Венецианско биенале за съвременно изкуство, а през 2008 г. – асистент-куратор на 11-ото Архитектурно биенале във Венеция. Работи като куратор на галерия Credo Bonum, София.

dessislavadimova.jpeg

Десислава Димова

Десислава Димова е изкуствовед и куратор. Живее в Брюксел и в София. Сред последните ѝ проекти са създаването на колекция от българско съвременно изкуство за Центъра Жорж Помпиду, Париж и “Circus of Truth” – колаборативен проект между 6 международни художници в Бозар, Брюксел. Участва като изследовател в международния проект Confrontations: Sessions in East European Art History, организиран от The Institute of Advanced Studies, UCL, Лондон с подкрепата на Connecting Art Histories на Фондацията Гети.

_BOO5625.jpg

Стефка
Цанева

Стефка Цанева се занимава с кураторска, критическа и образователна дейност в сферата на съвременното изкуство. Следвала е скандинавистика и медийни науки в университета Хумболт в Берлин и сравнително изкуствознание в Нов български университет.  През годините разработва различни проекти за арт медиация и насърчаване на диалога в съвременното изкуство като например: “Гледане с разбиране” (от 2021 г.), “Арт старт: Млади художници, които да следим” (заедно с Весела Ножарова, от 2017 г.), споделено студио с художници Ö (2018), разговори с художници и др. 

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page