top of page

Руини и империи

22-30 октомври

Откриване: 21 октомври, 18:30

 

Били Матеева, Зузанна Чебатул, Мартиан Табаков, Нора Ал Бадри, Ориол Виланова, Ренцо Мартенс, CATPC, Стефан Прохоров, Хенрике Науман

Куратори: Вера Млечевска, Весела Ножарова, Десислава Димова, Стефка Цанева

 

 

Международната изложба Sofia Art Projects се завръща на Ларгото с второ издание, което ще се проведе в последната седмица на октомври и отново ще трансформира пространствата и отдавна забравените празни магазини в подлеза под президентството. След изданието през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град.

 

Второто издание на международната изложба Sofia Art Projects е посветено на темата “Руини и империи”, която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи - Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век - между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм.

 

Исторически империята е мултиетническа държава, управлявана от доминираща култура, която е устремена към разширение и завладяване на нови територии. Паралелно на историята на всяка империя върви и историята на съпротивата срещу нейната власт. Империите в сегашния “деколонизиран” свят не са винаги видими.  Днешната ни история обаче се развива буквално върху руините и останките на империи, чиито сенки все още се борят за геополитическо, икономическо и културно надмощие.   Именно идеята за съпротива, за устояване и стремежът да  идентифицираме тези сенки са в основата на изложбата „Руини и империи”.

 

Тя включва различни артистични позиции на автори от България, Германия, Испания, Холандия, Полша, и Конго, които се занимават с изследване на миналото и империалното наследство, било то материално или нематериално. Произведенията, които ще бъдат представени в изложбата, предлагат критическа оценка на наследството на различни имеприи и исторически епохи. В изложбата са засегнати теми като историческите артефакти и стойността им днес, ролята на музеите, съпротивата между публичното и личното пространство, наследството на колониализма и други.

 

Избора на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето.

 

Изложбата ще включи инсталации, скулптури, прожекции, както и сайт-спесифик пърформанс. Изложбата ще се открие в петък, 21. октомври, в 18:30 и ще може да бъде видяна всеки ден до неделя 30. октомври.

 

 

 

Sofia Art Projects е проект на фондация “Изкуство - дела и документи” с подкрепата на Гьоте-институт България, Национален фонд „Култура“, SeeWines и фондация „Зингер-Захариев”. Партньори: Столична община, Регионален исторически музей - София.

Приятели на Sofia Art Projects: Sofia Art Week и галерия Аether.

  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • Instagram
bottom of page